A PAPRIKÁSKÁCSI – EGY KÜLÖNLEGES DESSZERT KALOCSÁRÓL
Egy különleges, csak Kalocsa vidékére jellemző ízvilágú desszert a paprikáskácsi vagy másnéven a paprikáskalács. A XIX. század második feléig a kalács hagyománya – az ország legtöbb vidékén – a népi kultúra öt nagy területéhez kapcsolódott, a karácsonyi, a húsvéti és a pünkösdi ünnepkörhez, valamint a halotti kultuszhoz és a lakodalomhoz. A kalocsai emberek találékonysága, kísérletező kedve, az őrölt pirospaprika szeretete folytán a XIX. század vége felé megjelent a Kalocsa környéki szállások és falvak táplálkozásában csak erre a tájra jellemző kalácstöltelékként a piros őröltpaprika.
A homokmégyi Romsics Lászlóné, Szarka Vёra paprikáskácsi receptje
2 db paprikáskácsi hozzávalói:
2 púpozott evőkanál kalocsai fűszerpaprika
½ liter tej
1 evőkanál kacsazsír
5 dkg élesztő
1 db tojás
60-70 dkg félfogós és finom liszt (fele-fele arányban)
cukor, só ízlés szerint
Elkészítés: A tésztát kacsazsírral finomra dagasztjuk. A kerekre nyújtott tésztát édes kalocsai fűszerpaprika őrleménnyel megkenjük, majd cukorral fehérre szórjuk, kevés olvasztott kacsazsírral megöntözzük. A töltött tésztát hengeresen föltekerjük, zsírozott tepsiben szarvas formára (mint a kifli) meggörbítjük. Tetejét tojással megkenjük. Közepes tűznél sütjük. Jó étvágyat!