A Kalocsai Paprika és Vegykísérleti Állomást 1917-ben, a Szegedi Paprika és Vegykísérleti Állomást 1927-ben létesítették a két fűszerpaprika termelési körzetben azzal a feladattal, hogy az egyre nagyobb mértékben exportált fűszerpaprika őrlemény tételeket vegyileg megvizsgálja, és minősítő bizonylattal lássa el.
Emellett alapvető feladatául jelölték meg a növénynemesítő tevékenységet, a termelők nemesített vetőmaggal történő ellátását. Feladata volt a szakszerű termelés, feldolgozás területén a termelők szaktanácsadással, szakmai kiadványok útján történő oktatása, hogy e két speciális tájkörzet minél jobb minőségű, exportképes végterméket állítson elő.
E két kutatóhely 1971 óta egy szervezetben, a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Fűszerpaprika Kutató Állomásaként, a jogelődök feladatkörét folyamatosan végezte.
A Zöldségtermesztési Kutató Intézet Rt. átalakulásával a kutató hely 1997. december 31-től önálló jogi személyként, mint Fűszerpaprika Kutató-Fejlesztő Kft. végezte tevékenységét. Az Intézet 2000. június 30-tól közhasznú társasággá történő átalakítás után Fűszerpaprika Kutató-Fejlesztő Kht.megnevezéssel látja el feladatait.
2009. julius 1-től névváltozás történt, a 2006. évi IV. tv.. 365. § (3) bekezdése értelmében, cégünk új neve: Fűszerpaprika Kutató-Fejlesztő Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság. Röviditett nevük : Fűszerpaprika Nonprofit Kft.
Magyarország sajátos ökológiai adottságai között – talaj, mikroklíma – a fűszerpaprika színezőanyag tartalma igen magas, a belőle készült őrlemény kitűnő íz, zamat, illat, aromatartalma miatt a magyar konyha nélkülözhetetlen fűszere, speciális magyar exportcikk, hungaricum. Ezért legfontosabb feladatnak tekintjük az új fajták előállítását különös tekintettel a magas festéktartalomra, koraiságra, a domináns kórokozókkal szembeni ellenállóságra, a termésbiztonságra. Az 1992-ben indított rezisztencianemesítési program eredményeként baktériumrezisztens fűszerpaprika fajtát állítottunk elő.
Az Intézet által előállított 17 konstans, valamint 4 hibrid fajta széles fajtaválasztékot biztosít a magyarországi fűszerpaprika termesztéshez, melyek potenciális színezőképessége 300-350 ASTA, kapszaicin tartalma 300-1000 mg/kg (4800 – 16000 Scoville egység).
Az új fajták előállítása mellett fontos feladatunk, hogy a magyar fűszerpaprika termesztők, feldolgozók igényeit a termelési célnak megfelelően valamennyi fajtából fajtatiszta, államilag minősített, fémzárolt, magas vigorértékű vetőmaggal lássuk el.
A korszerű fajtákhoz kapcsolódóan, igényeiknek megfelelő termesztés-technológiát fejlesztettünk ki, tápanyagellátás, vízellátás, növényvédelem, állomány-sűrűség stb. témakörében. A kutatási eredményeket hasznosítva referencia üzemében magas színezéktartalmú, Rubin extra különleges fűszerpaprika őrleményt is előállít ISO 9001 : 2000 minőségirányítási- és HACCP rendszerben, mely termék 1998-ban elnyerte a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy használatát.